Aad Blanker

Tekenaar Aad Blanker uit Sneek

Aad Blanker uit Sneek

Aad Blanker is geboren in 1942 te Rotterdam, en heeft daar zijn jeugd doorgebracht. Zijn vader vond dat hij door moest leren, en dat werd Weg en Waterbouw, een opleiding waarin veel tijd werd besteed aan technisch tekenen en schetsen. Een goede kijk op verhoudingen en perspectief is dan belangrijk om anderen te laten zien hoe een bepaalde constructie in elkaar zit, of vervaardigd dient te worden. Tijdens zijn werkzame tijd heeft hij daar veel plezier van gehad.

Aad Blanker tekent met een glimlach naar Anton Pieck
Via o.a. oude fotoarchieven kom ik aan inspiratie om bestaande stadsgedeelten zo getrouw mogelijk terug te tekenen naar de jaren 1880 tot 1940, met gebruik makend van dezelfde technieken welke de bekende tekenaar Anton Pieck gebruikte, om tekeningen een touch romantiek mee te geven. Daardoor winnen de tekeningen aan belangstelling, zodat bij mensen herinneringen op komen en de tekeningen als het ware een bron worden van de zo genaamde “goede oude tijd”

Anton Piek

In 1985 is hij met zijn gezin naar Bolsward verhuisd. Wat hen opviel, was dat er in Friese steden en dorpen zoveel mooie huizen en gebouwen zijn bewaard gebleven. Anton Pieck, bekend vanwege het tekenen van stadsgezichten was voor hem een favoriete kunstenaar. Door dat werk kreeg Aad steeds meer belangstelling voor oude huizen en gevels, ook kwam hij in aanraking met het werk van Ids Wiersma en Riekele Prins, beide zeer bekwaam met de tekenstift en oost Indische inkt.

Sneek

Tekening van Aad Blanker

Tekening van Aad Blanker

In 1995 moest Aad wegens gezondheidsklachten stoppen met werken, in Sneek volgde hij toen een tekencursus, daar leerde hij om te durven tekenen zonder dat het direct een technisch doel had. In 1999 verhuisde het gezin naar Oosterwolde waar hij lid werd van een tekenclub. Vanaf die tijd begon hij serieus met het pentekenen van gevels en straatgezichten. In 2000 verhuisde hij dan naar Sneek.
Hij tekent met een glimlach naar Anton Pieck, gedeeltelijk werkelijkheid maar ook gebruik makend van een wat geromantiseerde sfeer waardoor er met een glimlach naar gekeken kan worden met wakker geroepen herinneringen en soms wat weemoed. De getekende voorstellingen worden meestal teruggezet in de tijd soms wel honderd jaar of meer. Gebaseerd op bijvoorbeeld oude kiekjes welke hij onder ander dankzij de vereniging Historisch Sneek, en veel particulieren weet op te zoeken. Daardoor blijft het tekenwerk herkenbaar. Zijn tekenplezier wordt daarom met velen gedeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *