Het vergeten Sneek getekend

AAD BLANKER, HET VERGETEN SNEEK GETEKEND

LEEUWARDER COURANT VAN 13 MAART 2010

Een daklijst of een muuranker kunnen hem in vervoering brengen. Sneker Aad Blanker tekent zijn stad zoals die er ooit moet hebben uitgezien. –  Jaap HellingaAad Blanker kwam ter wereld in Rotterdam, de stad die door de Duitsers grotendeels werd weggevaagd. Nu In Sneek herschept hij de stad zoals die er ooit moet hebben uitgezien. Aan de hand van oude foto’s en afbeeldingen maakt de tekenaar reconstructies van de vergeten gevelwanden van Sneek.
Blanker groeide op tussen de puinhopen. Het historische stadshart van de havenstad was platgebombardeerd. Als gemeentelijk bouwopzichter kwam hij later in Delfshaven. ‚Dat Is zo’n beetje het oudste deel van Rotterdam. Jonge jonge, het was daar zo prachtig, die oude huizen. Daar is het misschien begonnen”
Met verwondering wandelt Blanker tegenwoordig door Sneek. Als hij naar de huizen in de binnenstad kijkt, dan ziet de tekenaar dingen die de rest van de passanten ontgaan. Zijn oog valt dan bijvoorbeeld op die opvallende muurankers of die ene dakkapel. ‚
De meesten zien dat helemaal niet”, weet Blanker. ‚Ze zien de straat, maar niet die prachtige deurknop.” Die vluchtigheid waarmee mensen door het leven gaan. vertroebelt hun blik. ‚Ik heb tekeningen gemaakt, die Snekers niet wisten te plaatsen. Terwijl ze hier hun hele leven al woonden’ Voor zijn tekeningen sneupt Blanker in de fotoarchieven van de Vereniging Historisch Sneek. Hij zoekt zoveel mogelijk materiaal bij elkaar Niet alleen foto’s, maar ook advertenties, krantenartikels en documenten over de vroegere bewoners.
Met liniaal en ingewikkelde sommen berekent de voormalige bouwkundige het perspectief en de schaal. Zo probeert Blanker de situatie van vroeger vast te leggen. Dat probeert hij zo nauwkeurig mogelijk te doen. maar hij bedenkt er ook wel eens wat bij. Zoals de wildplasser bij het Twentsch Bierhuis op het Hoogend, die staat niet op de foto. maar dat had best gekund, toch?”
Het oeuvre van kunstenaar Anton Pieck, de ontwerper van het sprookjespark de Elfteling, vormt een belangrijke inspiratiebron. Pieck schiep een romantische visie op de achttiende en negentiende eeuw. Blanker vindt de jaren dertig interessant. ‚Die huizen stralen een warmte en elegantie uit. die er voor die tijd nog niet was. Ik denk dat die warmte van de vijftiger jaren is verdwenen onder de dwang van de massaproductie”
Het mooiste pand van Sneek? 
De geveltekenaar is erg gecharmeerd van het monumentale pand op Geeuwkade 5 en 6, gebouwd in 1906 en erg beïnvloed door de Art Nouveaustijl. Blanker kan echt genieten van al die tierlantijntjes. De Sneker uitgeverij Trivium werkt momenteel aan een bundel met Blankers werk. ‚Ik hoop dat ik met mijn tekenwerk de mensen aan kan moedigen om af en toe het leven wat te ver tragen. En even kijken en verwonderd zijn.”

Artikel Leeuwarder Courant

Artikel Leeuwarder Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *